مركز رشد واحدهاي فناور

آشنايي با مركز رشد

معرفي مركز رشد:

مركز رشد (انكوباتور)، آنگونه كه در فرهنگ لغت آمده به معناي ماشين جوجه‌كشي، گرم‌خانه، يا دستگاه نگهداري نوزادان نورس است. اين واژه از مصدر to incubate  ساخته شده است كه بر مفاهيم تكثير كردن، كشت دادن، رشد كردن و تكوين يافتن دلالت دارد. در ادبيات كارآفريني، انكوباتورها در زمره زيرساختهاي فني قرار مي‌گيرند و نهادها يا چارچوبهايي هستند كه براي پرورش يا ايجاد كسب و كارهاي كوچك تاسيس مي‌شوند. مركز رشد فضاي اداري و آزمايشگاهي همراه با خدمات حمايتي مختلف با حداقل هزينه را براي شركتهاي نوپا فراهم مي‌كند و همچنين شبكه‌سازي و برخي خدمات جانبي را براي آنها تامين مي‌نمايد. در واقع انكوباتورها ارائه كننده فضا، خدمات حمايتي و تجهيزات مشترك براي شركتهاي كارآفرين هستند تا بتوانند كارآفرينان  و شركتهاي كوچك را در ايجاد و توسعه موسسات خود ياري نمايند.

آنطوركه در اسناد سازماني جهاني مالكيت فكري آمده، مراكز رشد طرحهايي مبتني بر نوآوري هستند كه از كادر مديريتي كوچكي تشكيل شده و داراي مكان فيزيكي و تسهيلات مشترك هستند. مراكز رشد معمولا در كنار يك مركز تحقيقاتي يا دانشگاهي كه خدمات پشتيباني (اعم از فني يا غيرفني) را براي تبديل (يا پرورش) يك نوآوري يا يك اختراع به يك شركت صنعتي ارائه مي‌كند تاسيس مي‌شوند، در سرتاسر جهان، اين نكته پذيرفته شده است كه مراكز رشد ابزارهاي مطمئني براي تبديل نوآوريها و دستاوردهاي تحقيقاتي به محصولات و نيز ترغيب كارآفريني و توسعه تكنولوژيك هستند.
اين مراكز در قالب واحدهاي نوپاي فعال در زمينه‌هاي مختلف منتهي به فناوري متشكل شده‌اند و واحدهاي مستقر در آن شامل شركتهاي خصوصي، واحدهاي تحقيق و توسعه صنايع، و يا مراكز تحقيقاتي وابسته به دانشگاهها يا دستگاههاي اجرايي هستند. و در صورت پذيرش به مدت 3سال (در صورت نياز تا 5سال) در مركز رشد مستقر مي‌گردند. شركتهايي كه طي دوره اقامت در مركز رشد با استفاده از امكانات اين مركز بتوانند به اهداف برنامه دست يابند و موفق به ايجاد فناوري و دانش فني در زمينه مربوطه شوند و دستاوردهاي تحقيقاتي خود را به بازار عرضه كنند از مركز رشد خارج مي‌شوند. به واحدهاي پذيرفته شده در دوره رشد مقدماتي مشاوره و آموزشهاي لازم براي آشنايي با بازار، شناسايي گروه كاري، تثبيت ايده كاري و ايجاد هويتهاي حقوقي مستقل داده مي‌شود. مدت اين دوره،6 ماه مي‌باشد.

خدمات قابل ارائه در مركز:

تامين فضای کاری مطلوب و خدمات مربوط به زیرساخت‏های فیزیکی با امکانات اولیه اداری و رایانه‏ای
ارائه خدمات کارگاهي و آزمايشگاهی
ارائه خدمات آموزشي به واحدهای فن‏آور
ارائه خدمات ارتباطی، اطلاع‏رسانی و اینترنت پرسرعت
ارائه مشاوره‏های حقوقی، مالی، اعتباری ،پروژه‏یابی و بازاریابی
امکان برگزاری جلسات، سمینار، کنفرانس و نمایشگاه در مرکز رشد
ارائه محصولات شرکت‏ها به سایر شرکت‏ها و ادارات متقاضي
تبلیغات کلی مرکز رشد که به معرفی واحدهای فن‏آور منجر می‏گردد
تلاش برای فراهم آوردن حمایت‏های قانونی جهت تسریع رشد واحدهای مستقر در مرکز
شناسایی منابع مالی و جذب سرمایه‏گذاران و دریافت تسهیلات مالی و اعتباری
تسهیل در جذب اعتبارات مصوب طرح‏ها و پروژه‏های تحقیقاتی
برقراری ارتباط با مراکز دانشگاهی، پژوهشی و پارک‏های علم و فناوری و مراکز رشد
تسهیل هم‏افزایی شبکه‏ای و افزایش توان رقابت

حمايت ها:

حمایت قانونی:یافتن راهکارهای مناسب برای سرمایه‏گذاری برروی ایده‏های موسسات

حمایت قانونی: می‏توان به تخفیفات مالیاتی، استفاده از قانون‏های ویژه و تسهیلات اعتباری اشاره نمود.

حمایت معنوی:مراکز رشد با تسهیل در ایجاد ارتباط موسسات نوپا با مجامع دانشگاهی، صنایع و سازمان‏های اجرایی، مراکز تحقیقاتی و مجامع بین‏المللی،نوع دیگری از حمایت‏ها که شاید بتوان آن را حمایت معنوی نامید فراهم می‏نماید.

اهداف:

بستر سازى در راستاى ايجاد فرصت‏هاى شغلى به منظور جذب كارآفرينان و دانش آموختگان دانشگاهى جهت توسعه فنآورى‌هاى پيشرفته
ايجاد فضاى مناسب جهت تجارى كردن دستاوردهاى تحقيقاتى و فن‏آورانه
حمايت از ايجاد و توسعه كارآفرينى و تحقق نوآورى‌هاى فن‏آورانه
كمك به رونق اقتصاد محلى و ملی مبتنى بر دانش و فنآوريهاى پيشرفته
تخصيص فضا و امكانات براى گسترش و رشد واحدهاى كوچك و متوسط دانش بنيان فعال در زمينه فن‏آوري‏هاى پيشرفته،
جلوگیری از مهاجرت متخصصان و فارغ‏التحصیلان استان به استان‏های همجوار و یا خارج از کشور
کمک در جذب دانشجويان خلاق و فارغ­التحصيلان داراي ايده‏هاي نوين و حمایت از نوآوری و خلاقیت نیروهای محقق جوان
ايجاد شرکت‏هاي دانش بنيان کوچک و تخصصي با امکان رقابت در بازارهای داخلي و جهاني
ایجاد ارتباط بین شرکت‏ها و مراکز علمی و تحقیقاتی سایر استان‏های کشور
آموزش نيروي متخصص با نگاه نياز بازار صنعت
ايجاد امکان استفاده از تکنولوژي و دانش روز